http://turidsnaturprodukter.mamutweb.com/

Produktinnhold i mine varer

Her er en del av det som jeg bruker i mine produkter, kun basert på narturen selv.

Alle produktene inneholder råvarer av god kvalitet og er rene naturlige produkter.

Råvarene handles inn fra leverandører som setter kvalitet og miljø i fokus. For meg er det viktig å ha gode leverandører med førsteklasses råvarer, ikke etter hva som er billigst å produsere.

Eteriske oljer brukes for duft og terapeutisk virkning og det er selvfølgelig viktig at disse er 100 % rene. Her har vi nå mange eteriske oljer som dyrkes økologisk. De som ikke har det merke, er viltvoksende planter/trær.

Noen produkter er tilsatt duftolje. Duftoljer er duftkomposisjoner, altså en blanding av mange forskjellige oljer og duftstoffer. Her brukes kun duftoljer av høy kvalitet hvor det ikke er benyttet naturfremmede, syntetiske stoffer, animalske duftstoffer eller fortynningsstoffer. Duftoljene inneholder eteriske oljer, enkeltbastandeler fra eteriske oljer og forskjellige naturidentiske stoffer.

Eteriske oljer har terapautisk virkning, men det har ikke Duftoljene.

Basene til produktene er økologiske, kaldpressede oljer, plantefett som (kokosfett) og bivoks.

Til badesaltet og saltskrubb brukes mineralrikt havsalt og Bittersalt også kalt Epsom salt (Magnesium sulfat)

Det er viktig å være klar over når det gjelder oljeblandinger at det er flere eteriske oljer som virker mot de samme problemene, men vi mennesker er forskjellige så en blanding som er veldig effektiv for en kan være mindre effektiv for en annen. Ta kontakt om du opplever dette så skal jeg se om jeg heller kan lage en annen blanding som forhåpentligvis har en bedre virkning på deg. Jeg kan også lage en del tilpassede oljeblandinger på bestilling, med forbehold om at jeg har det jeg trenger. Selvsagt lager jeg også hudprodukter tilpasset deg. Flere av produktene er blitt til ved slike bestillinger.

 

Hvorfor naturprodukter?

Hensikten med å lage naturprodukter for meg. Jeg har selv problem hud som ikke tåler kremer og såper som kan kjøpes i butikk. Da jeg fikk barn var det en selvfølge for meg at de kun hadde det beste som var. Jeg brukte jojoba olje som badeolje og på stumpen da de brukte bleier og de var aldri sår. Nå ønsker jeg å tiby et bedre alternativ til mye av det som er å få kjøpt i dag. Den fordelen du har med naturprodukter er at alt er rent og ikke tilsatt noe syntetisk.

Det er flere og flere i dag som dessverre sliter med hudproblemer og eksem, og mange som ikke tåler de vanlige produktene man får kjøpt har positive erfaringer med naturprodukter. Selvfølgelig er det ikke slik at alle tåler hvert enkelt naturprodukt heller, for årsakene til allergiske reaksjoner kan være mer enn parfymer og kjemiske stoffer. Fordelene med naturprodukter er likevel mange, og for å gi en bedre forståelse av hvorfor jeg har valgt å lage akkurat naturprodukter så er det noen ting som kan nevnes.

Når det gjelder dagens såper som vi kjøper i butikker, så er det dessverre blitt slik at de så og si ikke inneholder glyserin. Glyserin er et fuktighetsbevarende stoff og finnes naturlig i bl.a. planter og tang. Naturlig glyserin kommer fra vegetabilske oljer, men i "vanlig" såpe blir som regel syntetiske erstatninger brukt som en rimeligere erstatning for vegetabilsk glyserin. Syntetisk erstatninger har ikke de samme gode egenskapene for huden som vegetabilsk glyserin, de kan tørke ut huden og skape allergiske reaksjoner. Det er med andre ord heller ingen garanti for at såper vi kjøper inneholder naturlig og pleiende glyserin basert på vegetabilsk basis, selv om man finner "glyserin" på innholdsbetegnelsen.

Mer om min såpe kan du lese på en egen side.

 

Du kan selv teste deg med å smøre deg med et produkt du er usikker på om du tåler på underarmen(der er huden tynn og lite synlig om det viser seg at du får allergisk reaksjon).

Er man allergisk vil det vanligvis oppstå en reaksjon på huden innen syv timer noen kan få det etter 24 timer.

 

Mens naturprodukter lages på vegetabilsk olje finner man i det meste av masseprodusert industri kremer o.l. mineraloljer (parafin, petroleum, vaselin, etc.) som faktisk tar over hudens funksjon og skaper "avhengighet". Vegetabilskeoljer (planteoljer) derimot, trenger inn i huden og virker derfor som føde som stimulerer huden sin funksjon.

Du vil også ved ovegang fra "vanlig" krem med vaselin og andre mineraloljer til naturprodukter kunne merke forandringer i huden. Noen har prøvd naturprodukter og merket at de har fått akner (kviser) i huden. Dette er ikke noen negativt, med tanke på at nå har huden mulighet til å puste og kvitter seg med (boss) som har vært innestengt under huden tidligere. Med disse uønskede aknene har da mange ment at de er "alergisk" for kremer av naturprodukter. Jeg anbefaler å gi produktene en prøvetid på 3 mnd. Kroppen trenger tid til å komme tilbake til sitt naturlige jeg.   

 

Ingredienser som jeg bruker i mine produkter.

Først tar jeg med Plantesafter og Urtete (som brukes i kremer og hårprodukter og andre produkter)    

Aloe Vera Juice 100% økologisk: Ren plantesaft fra Aloe Vera planten (Aloe barbadensis). Aloe Vera er kjent for å virke lindrende og legende på solskader, brannsår, psoriasis, eksem, kløe, insektstikk, svie o.l. Aloe Vera er generelt sårhelende og minsker arrdannelse. Aloe Vera myker opp huden og sies å holde rynkene i sjakk. I hårpleie hjelper den mot flass og kløe, i tilegg til å virke fuktighetsgivende og nærende. Gir sjelden allergiske reaksjoner.

Brennesle: Brennesle er rik på vitaminer og mineraler som virker positivt i produkter for tørt og livløst hår samt tørr hud. Virker sårlegende, mykgjørende og er bra ved eksemer og akner. Brennesle har mange gode virkninger som å motvirke håravfall, minske flass og fettprodukjson. Brennesle brukes også i kremene for å motvirke rynker. Om våren når de nye bladene akkurat åpner seg er de perfekt til å plukke inn til å lage en herlig brenneslesuppe. Det gir kroppen en god vitaminstart etter en lang vinter.

Hamamelisurt(Trollhassel): Virker bakteriedrepende og sammentrekkende på hudens øverste lag. Får svetteporene til å trekke seg sammen slik at huden virker tørrere og mindre fet. Brukes i produkter for fet hud og hår, samt deodoranter og etterbarberings kremer. Da den er er bakteriedrepende og sårlegende er den også brukt mot eksemer, sårsalver. Sårsalve kan smørres på hemoroider eller du kan ha et sittebad med hamamelisurt te.

 Orangeblomstervann: Er blomstervann laget av destillert vann og den eteriske oljen Neroli (appelsinblomst). Neroli vannet er antiseptisk, kan brukes på hele kroppen eller som ansiktsvann. En frisk oppkvikkende duft.

Rosevann: Er blomstervann laget av destillert vann og den eteriske roseolje. Rosevannet er antiseptisk, en mild "lotion" som kan brukes på hele kroppen eller som ansiktsvann. Hudtype: alle, spesielt for tørr og følsom hud.

Ringblomst: Ringblomst (calendula officinalis) er en gammel medisinplante som har blitt brukt i århundrer for sin sårhelende virkning, kjent for sine fremragende legende og betennelseshemmende egenskaper. Ringblomst har en virkning på huden vår slik at groevnen økes og arrdannelse blir mindre. Huden blir myk og velpleid. Ved bleieutslett er ringblomst et perfekt valg for å holde slikt i sjakk og borte. Bruk også Ringblomstens kronblader (tørkede) som kakepynt. Det er både vakkert og sunt.

 Kamilleblomst (urteutrekk) økologisk dyrket: Kamille har blitt brukt i lang tid tilbake. Den er kjent for sin bakterie og inflamasjonshemmende effekt og er sårlegende. Plages du av hemorider, blærekatar eller vaginale infeksjoner kan ett sittebad av kamilleuttrekk gjøre det mye bedre. Kamille brukes også ved sår på bena som har vanskelig for å gro. Ved brannskader, hudirritasjoner, veskende eksemer og kløende innsektsbitt har kamilleutrekk vært brukt med gode resultater.

 

Her er de vegetabilske oljene som jeg bruker (alle er vegetabilske)

Basene til produktene er økologiske, kaldpressede oljer med vitaminer som f.eks. A, D og E. 

Aprikoskjerneolje: (Prunus armeniaca) Kaldpresset vegetabilsk olje. Oljen utvinnes av kjerner fra frukten. Dyrkes (vokser) i California og deler av Asia. En lett og luktfri olje med mange like egenskaper som mandeloljen. Den er mild og halvfet og er spesielt egnet i solkremer for sine beskyttende egenskaper. Trekker raskt inn og virker mykgjørende på huden. Inneholder vitamin A, E og noen vitaminer i B-komplekset. Aprikoskjerneoljen har vist seg å ha hudreparerende egenskaper. Den har gunstig virkning på underhudsvevet som å mykgjøre, nære samt å glatte ut huden. Oljen passer for alle hudtyper selv for små barn. Aprikoskjerneoljen blir også brukt i behandling av underlivsproblemer. Den kan med fordel brukes som ansiktsolje ved tørr og moden hud.

Hvetekimolje: Kaldpresset vegetabilsk olje. Hvetekimolje er en nærende olje for huden, som egner seg til tørr, skadet, småsår, aldrende eller arret hud og bidrar til å forhindre strekkmerker under graviditeten. Tykk, ravfarget og naturlig rik på vitamin E.

 Jojobaolje: Er egentlig ingen olje, men en flytende voks, som absorberes lett av huden. Jojobaoljen tåles av de fleste meget bra. Egner seg for alle typer hud, særlig for eldre hud. Jojobaolje er effektiv mot uttørring og flass, og kan masseres inn i hår eller hodebunn. Den er en balanserende olje, fin mot akne og fet hud så vel som mot tørr og fuktfattig hud. Den er betennelseshemmende og brukes mot eksem og psoriasis. Løser fett, god for cellulitt. Kan brukes som fuktbindende hudolje etter dusj og badekar, eller som badeolje. Naturlig solfaktor 4. Sies å hjelpe til hurtigere bruning. Brukes i sjampo og balsam mot kløe og tørr hodebunn. Bra for tørt og skadet hår. Godt egnet for fjerning av makeup.

Mandelolje: Kaldpresset vegetabilsk olje. Den klassiske oljen for basisolje til massasje. Den er nesten uten lukt, og absorberes lett av huden. Den virker lindrende og rensende og tåles godt av de fleste hudtyper, selv om allergiske reaksjoner er mulig (nøtteallergi). Fin for kropp, ansikt og negler. Inneholder A, B1, B2, B6 og litt vitamin E. Mandeloljen smører og mykgjør huden, sies å gjøre denne elastisk og motvirke rynker.

Nattlysolje: Kaldpresset vegetabilsk olje. Kjent for sin evne til å motvirke koagulering av blodet. Den utvinnes av nattlysplantens frø og er rik på flerumettede fettsyrer, bl.a. linolsyre og inneholder også gammalinolsyre (GLA) og andre vitaminer og mineraler. Den virker mot en rekke hudlidelser og er god i behandlingen av eksem, psoriasis og tørr og aldrende hud. Også fin mot PMS.

Olivenolje: (Olea europea) Kaldpresset olje etter første pressing (jomfruolje) regnes for den beste. Olivenolje inneholder mye vitaminer, mineraler og proteiner, har mykgjørende og kløestillende egenskaper. Denne bruker jeg mye til "baseolje" til såpene og det kan merkes på den gode kvaliteten. De fleste tåler meget godt denne gode oljen.

Ricinusolje: (Ricinus communsis) Kaldpresset vegetabilsk olje. Beroligende, mykgjør og beskytter huden. Absorberes langsomt. Brukes i kremer der det er viktig at oljen ikke suges opp for raskt for eksempel på tørre steder som: Albuer, knær, eksem og psoriasis. Jeg bruker også denne oljen i lip-glos, leppestift, leppepormade. Små mengder i hårbalsam gir den glans uten å fette.

Ringblomstolje: En olje som inneholder urten ringblomst (calendula officinalis). Ringblomstoljen jeg bruker er laget på ringblomst trukket i mandelolje eller olivenolje. Ringblomstolje passer for all slags skadet hud, og særlig for sår, liggesår, eksem, arr og sprukken hud. Den bidrar også til å forhindre strekkmerker under svangerskapet. Den er sammentrekkende, antiseptisk, betennelseshemmende, soppdrepende og er bra å bruke ved såre brystvorter. Jeg bruker mye ringblomstolje i mine kremer.

Sesamolje: Kaldpresset vegetabilsk olje. En lett massasjeolje som opptas raskt, er en god kalsiumolje, vitaminrik- mineralrik med lecitin. Fin som badeolje, beskytter mot sol. God til eksem- psoriasis. Styrker nerve- og hjerneceller. Fin som babyolje.

 

Her kommer noen av de Eteriske oljene som jeg bruker.

Hva er eteriske oljer?

Det er de eteriske oljene i plantene som gir dem den karakteriske duften og smaken. Når vi kjenner den vidunderlige duften av blomster eller brake og trær i skogen eller tilsetter litt sitron i et glass vann, da er det de eteriske oljene vi nyter.  Den eteriske oljen kan vi finne forskjellige steder på planter. Noen har de i blomstene og andre i blader, bark, harpiks, frukt, bær, stilk, tre, frø og noen har det godt gjemt i røttene sine. I plantene så har de eteriske oljene en viktig jobb som virusbekjempende og soppdrepende, med andre ord de eteriske oljene er immunforsvaret til plantene. Eteriske oljer blir også kalt for Plantenes blod –

Eteriske oljer har i tusenvis av år vært kjente for å kunne brukes til å lege sår, drepe bakterier, kvikke oss opp, avslappende og videre. De blir mye brukt i hudpleien hvor de har flere forskjellige nytteverdier. Kontrollert bruk av eteriske oljer, kan opprettholde og fremme helsen og velværen.

 De eteriske oljene har forskjellige og godt dokumenterte virkninger. Eteriske oljer er destillert direkte fra planten, oftest ved vanndampdestillasjon og uten tilsetning av andre stoffer. Sitrusoljer kommer ofte fra kaldpressingsmetoder. Det er noen planter som er for sart til å fremstille eteriske oljer ved hjelp av destillasjon. De plantene har høyere pris på de eteriske oljene da det er tidkrevende og mange blomster som må til for å lage små mengder med oljer (dette er absolutter).

Dyrking av eteriske oljer krever store dyrkingsarealer. For å lage 1 liter eterisk olje av Lavendel trenger man omtrent et halvt tonn med lavendel blomster. I Bulgaria blir roseneblomstene plukket for hånd innimellom tornene, det går med ca 50 - 100 roseblomster til 1 dråpe terisk olje. Til en liten ettertanke når vi syntes prisene er for høye, kan vi tenke på alle de bøndene som dyrker de flotte blomstene manuelt for å bevare kvaliteten til våre eteriske oljer. Eteriske oljer blir dyrket rundt i hele verden, der klima er perfekt for hver enkel plante type.

Appelsinolje: (Citrus sinensis) Eterisk olje fremstilt ved pressing av fruktens skall. Den har en søt, varm og frisk sitrusduft og har en beroligende virkning på nervesystemet. Virker oppløftende og gir sol og glede til sjel og hjerte; sies å hjelpe ved depresjon og melankoli, stress og nervøse spenninger. Appelsinolje virker lymfestimulerende og er god ved ødem og oppsvulmethet. Som hudolje virker den rensende, har en mild oppstrammende effekt og er god for fet og moden hud. Virker også mot cellulitter.

Basilikumolje: (Ocimum basilicum) Destillert fra den velkjente krydderurten og har en varm og krydderaktig duft. Den er ansett for å virke skjerpende på hjernen og sansene; og være oppløftende. En god hjelp mot eksamensnerver! Brukt i badet eller ved inhalering fra et tørkle gir den en rask virkning. Oljen er antiseptisk og er utmerket ved forkjølelse og hoste. Basilikum stimulerer blodsirkulasjonen og er effektiv ved massasje av trette og ømme muskler. Basilikumens krampeløsende egenskaper gjør den svært effektiv ved menstruasjonssmerter. Den bør brukes i små mengder og kun i korte perioder om gangen. Skal aldri brukes ved graviditet!.

Bergamott: (Citrus bergamia) Eterisk olje som utvinnes ved kaldpressing av skallet fra en liten appelsinlignende frukt. Den friske sitrusduften er svært behagelig og ansees nyttig ved depresjoner, angst og til hudpleie. Dette er en av de mest populær terapeutisk oljene. Den har gode antiseptiske egenskaper og anvendes ofte mot akner, eksem og psoriasis. Dens lette oppkvikkende duft gjør at den blander seg godt med andre eteriske oljer.

Eukalyptus: (Eukalyptus globulus) Eterisk olje, destilleres fra bladene på eukalyptustrær og har en frisk mentolduft. Eukalyptustreet er blant de høyeste treslag i verden. Det utsender en aromatisk duft, som frembringer en sunn atmosfære i det området hvor det vokser. Brukes i stor utstrekning som inhallasjonsmiddel ved forkjølelse, tett nese/bihuler, astma, bronkitt og ved halsinfeksjoner pga. dens sterke antiseptiske effekt. Oljen virker avkjølende og forfriskende, den letter pusten, og er også fin ved massasje av ømme og trette muskler. Den har en del til felles med basilikum og har god synergi med oljer fra sitron, lavendel, furu og sypress.

Geranium: (Pelargonium graveolens) Eterisk olje som destilleres fra geraniumplantens blomster og blader og har en søt roselignende duft med en anelse av mynte. Den regnes for å ha antidepressive og sedative egenskaper og anvendes ved spenninger, stress og humørsvigninger. Balanserende på kvinnelige hormoner og er tradisjonelt anvendt ved PMS. Oljen er god ved mange ulike hudproblemer som eksem, akner, ringorm, fet hud brannsår og andre sår og skader i huden. Den virker dessuten innsektsavvisende.

Kamille: (Chamaemelum nobile) Eterisk olje av romersk kamille som har en lett, men skarp, eplelignende duft. Den har en rekke helende egenskaper, og er såpass mild at den er spesielt egnet til bruk på barn. Den inneholder det sterkt betennelseshemmende stoffet azulen, som kan lindre en rekke hudproblemer. Virker beroligende og avslappende på psyken. Oljen er fin å bruke ved hodepine og søvnløshet, og den roer ned barn med raserianfall. På fordøyelsen virker den krampeløsende og betennelseshemmende, den er lindrende ved diaré, forstoppelse, luftplager og kolikk. På muskelsystemet virker oljen beroligende og smertedempende. Den lindrer muskelsmerter og kramper etter fysiske anstrengelser, og er betennelseshemmende og smertedempende ved leddgikt og andre revmatiske plager. På huden har oljen av romersk kamille en antiseptisk virkning. Den er fin til overfølsom og tørr hud, og den hjelper mot kviser, eksem, bleieutslett, brannsår og små sår.

Kanelblad: (Cinnamomum verum) Eterisk olje, effektiv sammen med tea tree olje for å bekjempe lus. Oljen destilleres fra kanelblader og har en varm krydderduft av kanel. Denne oljen har tradisjonelt vært brukt mot ulike fordøyelsesproblemer, diaré, anoreksia og tarminfeksjoner. Den egner seg forøvrig godt i blandinger mot forkjølelse og influensa. Oljen er tradisjonelt brukt i blanding med appelsin og nellikolje, som duftblanding til jul. Oljen kan være hudirreterende og må brukes i lave doseringer. Den må ikke anvendes av gravide, da den er kjent for å stimulere sammentrekninger ved fødsel!

Lavendelolje: (Lavendula augustifola) Eterisk olje, destilleres fra lavendelblomsten og er kanskje den mest kjente av alle eteriske oljer og et førstevalg til hjemmets førstehjelps skrin. Den er svært mild i bruk og er en av få oljer som kan anvendes ufortynnet på huden - også til barn. Oljen er cellefornyende, god ved betennelser og virker smertestillende. Utmerket ved hudallergier, fotsopp, flass, eksem, solbrenthet, insektstikk, samt kutt og sår. Den har også sterke sedative og beroligende egenskaper og er god ved ulike former for spenninger, depresjoner og ved søvnøshet.

 Mandarin: (Citrus reticulata) Eterisk olje som ekstraheres fra fruktskallet og har en frisk og søt sitrusduft. Den gode duften og den milde virkningen gjør den spesielt egnet til barn. Den blander seg godt med geranium og er velegnet mot hikke, ved mageproblemer, søvnløshet, og for å roe ned oppspilte barn. Oljen virker elastiserende på huden og kan forebygge strekkmerker ved graviditet. Bør ikke anvendes i forbindelse med soling.

Merian: (Thymus mastichina) Eterisk olje destilleres fra tørket urt og har en varm treaktig duft. Denne oljen er god ved skrubbsår, for å lindre forstuing og strekk, og generelt ved muskelsmerter og verking. Den er dessuten utmerket ved massasje mot hodepine og migrene, og har en sterkt beroligende effekt som kan hjelpe ved søvnløshet og spenninger. Bør ikke brukes ved graviditet!

Patsjuli: (Pogostemon cabin) Eterisk olje som ekstraheres fra patsjuliurtens unge blader og har en tung eksotisk og svært sensuell duft. Den er kjent som en antidepressiv og afrodisisk olje, og er av få eteriske oljer som blir bedre ved lagring. Den letter på spenninger og er en fin olje ved seksuell angst, frigiditet og impotens. I tillegg er den god ved behandling av akner, fotsopp, eksem, strekkmerker, rynker og cellulitt.

Peppermynteolje: (Mentha x piperita) Oljen kommer fra peppermynteurtens blader. Dette er en lett og forfriskende olje med den typiske peppermynteduften. Oljen virker rensende, sammentrekkende og kjølende på hunden og er god mot akner, ringorm og skabb, samt ved eksem og rød hud (solforbrenning). Den forfriskende duften er generelt fin ved hodepine, migrene og mental tretthet. Dessuten virker den klarende ved forkjølelse, influensa og bihulebetennelse, og er spesielt god ved astma og bronkitt. Oljen bør anvendes i moderate mengder. Det sies at den virker stimulerende i små mengder og beroligende i større mengder i bad og ved massasje.

Rosmarinolje: (Rosmarinus officinalis) Oljen kommer fra urtens blomster og blader. Den har en sterk urteaktig duft og virker varmende, stimulerende og oppkvikkende. Den har en tilsvarende effekt på hjernen som basilikum - oppkvikkende og styrkende. En utmerket prestasjonsolje! Den er generelt god ved reumatisme og muskelsmerter. Oljen blir mye anvendt i hårpreparater. Oljen er en mild cineoltype, men den bør likevel ikke brukes av gravide, epileptikere og ved høyt blodtrykk.

Rosentre: (Aniba roseadora) Eterisk olje som har beroligende og balanserende kvaliteter. Også egnet for barn siden den er svært mild. Oppløftende olje på nervesystemet, skjerper konsentrasjonsevnen og er fin mot stress og anspenthet. Regnes som et afrodisiakum og er særlig egnet til behandling av frigidhet. Rosentreoljen har betennelseshemmende og lindrende egenskaper som gjør den godt egnet til hudpleie. Den virker også cellefornyende og kan brukes mot arrdannelse, slapp hud og rynker.
Har en søt blomsterduft. og nervøse spenninger. 

Sandeltre: (Santalum Album) Eterisk olje som ekstraheres fra den indre kjernen av treet. Den har en treaktig, eksotisk og maskulin duft. - Denne oljen har vært anvendt i østens kosmetikk i flere tusen år. Den har en beroligende og antidepressiv virkning og det blir hevdet at den har en afrodisisk effekt. Menn finner ofte denne oljen mer tiltrekkende enn de mer blomsteraktige duftene. Sandeltreoljen har kjølende egenskaper og i hudpleien er den mye brukt for sine bløtgjørende, betennelseshemmende egenskaper som virker lindrende på tørr og betent hud. Brukes i olje, såpe krem og hudvann.

Sitrongress: (Cymbopogon citratus) Eterisk olje, destilleres fra en tropisk flerårig gressart som kan bli opptil 1,5m høy. Oljen er kjent for å være god for hud og hår og anvendes mye i såpe og kosmetikk. Den har en kraftig sitron og gressaktig duft. Aromaterapeutisk virker den vitaliserende og rensende og anvendes ved feber og fordøyelsesproblemer. Den er også fin mot (fot)svette, akner og fet hud, samt ved sår hals og dårlig ånde.

 

Tea tree olje: (Melaleuca alternifola) Eterisk olje som er fra bladene på treet og er blitt en kjent og kjær olje i aromaterapien. Aboriginerene har anvendt den siden historisk tid. Den har en frisk og krydderaktig duft og er en universell terapeutisk olje. Oljen er antiseptisk, den bløtgjør og heler sår og er anvendbar ved hudinfeksjoner, munnsår, akne, innsektstikk, fotsopp og gnagsår. Den er også fin ved (sol)forbrenninger. Generelt god ved alle typer sopp og bakterieinfeksjoner. En meget anvendelig olje.

Timian:

Ylang ylang: (Canaga odorata genuina) Eterisk olje, ekstraheres fra blomster fra det tropiske Ylang Ylang treet. Den har en søt og eksotisk duft som gjør den populær til parfyme. Ylang Ylang er kjent for å ha balanserende og antidepressive egenskaper som gjør den anvendbar ved psykiske og følelsesmessige problemer. Oljen er fin til å bruke i kjærlighetslivet, og er et velkjent afrodisiakum.

Duftolje: Må ikke forveksles med syntetisk duftolje! Duftoljer er duftkomposisjoner, altså en blanding av mange forskjellige oljer og duftstoffer. Jeg bruker kun duftoljer av høy kvalitet hvor det ikke er benyttet naturfremmede, syntetiske stoffer, animalske duftstoffer eller fortynningsstoffer. Duftoljene inneholder eteriske oljer, enkeltbastandeler fra eteriske oljer og forskjellige naturidentiske stoffer.

 

Faste fett stoffer konsistensgivende som jeg bruker i bl.a. kremer og lotioner.

Bivoks: Bivoks fås fra bikuber. Biene skiller ut voksen fra bakkroppen og bruker den til å bygge vegger og lokk på yngelcellene og honninglagrene på rammene i bikuben. Jo mer pollen og andre vegetabilske vokskilder biene spiser, jo mer voks produserer de. Bivoks brukes som fortykningsmiddel i salver og kremer. Voksen kan lagres hvor lenge som helst, man har funnet 5000 år gammel bivoks som er uforandret. Den tar ikke opp oksygen fra lufta, og harskner derfor ikke. Den påvirkes heller ikke av vann. Mest påvirkes bivoks av temperaturen. Den smelter i varme, og krymper og kan sprekke i kulde. Bivoks tas ikke opp av huden, men legger seg som en beskyttende, voksaktig hinne utenpå. Voksen er mer vannavvisende enn olje og fett, men tetter ikke porene i huden slik som f.eks. parafin gjør. Bivoksen virker mykgjørende, og den beskyttende effekten gjør at irritert hud får fred og ro.

Kakaosmør: Vi bruker bare økologisk kakaosmør i våre produkter.
Kakaosmør gir næring og beskytter huden samtidig som du får en myk og smidig hud.. Kakaosmør er verdens dyreste fett og av den grunn har sjokoladeindustrien også brukt andre fettstoffer i sine sjokolader og bare litt kakaosmør for å ha det i vareinnholdet sitt. Våre massasjesmeltere er basert på kakaosmør

Lanettevoks: (Cetylalkohol) Fettsyrer fra kokosolje. Konsistensgiver og emulgator. Fuktighetsbevarende.

 M-F fett: (Sodium Stearoyl Lactylate) er vegetabilsk emulgator, laget av VE-fett og melkesyre.

Sheasmør: Er et fettstoff som fremstilles av sheatreets nøtter, et tre som vokser vilt på savannen i Vestafrika. Inneholder bl.a. E-vitamin, karotin og sårhelende allantoin. Har dessuten en naturlig solfaktor på ca. 3. Virker helende, betennelseshemmende, bløtgjørende, solbeskyttende og minsker uttørring av huden. Forsøk gir gode resultater ved tørr hud og eksemer, spesielt ved psoriasis. Kanskje fordi den kjemiske oppbyggingen ligner kortison, men uten kortisonets bivirkninger. Ikke påvist allergiske reaksjoner.

V-E fett: Fremstilles av vegetabilsk fett. Er kjemisk sett mono- og diglyserider av vegetabilske fettsyrer, som ofte blir brukt som emulgeringsmiddel (får vannholdige og fettholdige stoffer til å blandes) og stabilisator til kremer og lotioner sammen med M-F fett.

 

Vaskeaktive råvarer:

Oxypon: Er olivenolje som er gjort vannløselig. Jeg bruker oxypon som gjeninfetnings middel i sjampo og kroppssåpe. Oxypon gjør at produktene blir mildere. Brukes også i flass sjampoer for å minske flassproduktsjonen. Flass kommer oftes av at hodebunnen blir uttørket og huden flasser av.

Perlemorsulfat: Flytende såpestoff med balsameffekt. Perlemorsulfat er en flytende såpe som minner mye om sulfat, og er fremstilt på samme måten (se sulfat.) Perlemorsulfat er i tilegg tilsatt et overfetningsmiddel som gjør at den avfetter håret mindre enn vanlig sulfat, og gjør den godt egnet til tørt, skadet eller meget fint hår. Perlemorsulfat har fått sitt navn fordi den gir sjampoen et naturlig "perlemoskjær".

Sulfat: Råsåpe av kokos- og palmekjernefett. Et flytende såpestoff som brukes i sjampo og balsam og er 99-100% nedbrytbar i naturen. Sulfatet jeg bruker er det mildeste og mest naturlige sjamporåstoff. De fleste "vanlige" sjampoer er som regel laget på sulfosåpe som ikke må forveksles med sulfat. Sulfosåpe er en forurensende såpe som ikke brytes lett ned i naturen.

Tyrkiskrødtolje: Forsåpet ricinusolje (en meget fet planteolje) som danner en meget mild vannoppløselig oljesåpe. Vanligvis tilsetter industrien triethanolamin som er under sterk misstanke for å være kreftfremkallende, for å gjøre såpen mer basisk. Den tyrkiskrødtoljen jeg bruker er av meget høy kvalitet og er garantert fri for triethanolamin

 Vegetabilsk såpebase: En såpebase som er ekstra rik på glyserin som gjør at såpen har spesielt gode fuktighetsbevarende egenskaper. Brukes som base til såper. I "vanlig" såpe som du finner i butikken er mye eller alt av glyserinen som regel fjernet, for så å selges som eget produkt. Uten glyserin blir såpene harde og tørker ut huden. I tillegg til såpebase tilsetter jeg også vegetabilske oljer i alle mine såper (mandelolje, jojobaolje, olivenolje eller ringblomstolje) Til sammen gir dette en mild og fuktighetsgivende såpe som kan brukes på hele kroppen.

 

Her kommer de andre råvarene som jeg bruker. De har forskjellige egenskaper og brukes i forskjellige produkter.            

Allantoin: Finnes spesielt i legekullsukkerrot og har blitt brukt som legeplante siden oldtiden. Allantoin virker sårlegende, oppløser dødt vev og sårskorper, samt stimulerer dannelsen av nytt friskt vev. Grundig testet mot eksemer og psoriasis med meget godt resultat.

Aprikoskjernemel: (Abricot seed powder) Brukes i peelingkrem for å fjerne døde hudceller og gammelt hudfett, som sammen danner hudorm når det setter seg fast som en propp i porene på huden.

Carraghèn: (Chondrus crispus) Tørket rødalge. Brukes som fortykningsmiddel i sjampo, balsam, deodorant og tannkrem.

E-vitamin: En naturlig antioksidant som hindrer produkter i å harskne. Opptas gjennom huden der den forbedrer hudens blodgjennomstrømning og cellenes evne til å ta opp virke stoffer den blir tilført i f.eks kremer og lotions. Den motvirker dannelsen av frie radikaler i hudens celler. Frie radikaler medfører aldring og uelastisitet i huden og kan medvirke til dannelsen av hudkreft.

Glyserin: Jeg bruker kun glyserin som stammer fra vegetabilske oljer. Glyserin er et velprøvd fuktighetsbevarende middel som med fordel kan brukes i kremer og lotion for bl.a. sprukken og tørr hud. Den er god for alle hudtyper. Glyserin brukes også i deodoranter, tannkrem og hårpleieprodukter.

Guarmel: Guarkjerner ligner lange bønner og har lenge vært brukt som næringsmiddel (tykningsmiddel som Johannesbrødkjernemel) Det er først nylig at man har funnet ut at melet blandet med vann virker antistatisk på hår i tillegg til å gjøre håret mykere, smidigere og lettere å gre ut. Dermed kan guarmel brukes istedenfor de ellers syntetiske midlene i hårbalsam og sjampo. 

Havalgeekstrakt: Utvinnet av forskjellige havalger. Inneholder mineraler og jod. God effekt i produkter for tørr hud og hår.

Kaolinleire: Et fint, hvitt leiremineral med absorberende egenskaper. Fjerner effektivt smuss og skitt fra hud og hår.

Maismel: Brukes bl.a. i barbersåpe. Motvirker hudirritasjon, åpner porer og har milde slipende egenskaper. Gir en naturlig gul farge,

NFF-kompleks: Naturlig Fukt Faktor. Består blant annet av forskjellige salter som allerede finnes i huden (og som binder fuktigheten i huden). Dessuten inngår ekstrakt av asparges samt vegetabilsk soyabønneprotein. Et godt alternativ til animalske collagen eller elastin.

Panthenol B-5: Finnes naturlig i eggeplommer, ølgjær og kornspirer. Panthenol er en tykk, klar, vannoppløselig væske med mange gode egenskaper. Øker cellefornyelsen, virker sårlegende, lindrer kløe og betennelser. Er bakteriehemmende og minsker sollysets skadevirkninger.

Silkeprotein: Utvinnes av silkekokonger, men selv om det sånn sett er et "animalsk" oppbygget produkt, (som med bivoks og honning) kreves det at det ikke forekommer drap av dyrene. Proteinet har lenge vært brukt i hud og hårprodukter, hvor det hjelper til å holde på fuktigheten og beskytte huden og gir ekstra glans til håret.

Soyamel: Brukes i peelingkrem for å gi en finere skrubb.

Titandioksid: Er et naturlig, uorganisk salt som er malt til et hvitt pulver. Det brukes som et pigment eller til å øke produktets dekkevne. Er også en effektiv tilsetning i solsperreprodukter for maksimal beskyttelse mot ultrafiolette stråler. Tåles av de aller fleste, med unntak av noen få tilfeller som kan være overfølsom for titandioksid. 

Xantangum: Fremstilles ved at sukker og mais tilsettes en spesiell type bakterier, for så å gjære. Brukes som bindemiddel i leskedrikk, majoneser, kaker og kosmetikk. Et mildt og snilt fortykningsmiddel som sjelden gir allergiske reaksjoner

Yucca ekstrakt: Ekstrakt fra yuccapalmen. Gir en naturlig balsameffekt og brukes med fordel i sjampo. Meget mild og velegnet i babyprodukter. Gir en naturlig brun farge.

 Zinkoxid: Brukes i kremer, serlig til stellekrem til små barn. Zinkoxid har en oppsugene effekt på fuktighet og virker dermed bakteriehemmende og utørker bleieutslett.